Daar sta je dan…. inhoudelijk goed voorbereid, picobello gekleed en alles tot in de puntjes verzorgd…

Je hoort dat je wordt aangekondigd en probeert zo rustig mogelijk naar voren te lopen maar je hebt het gevoel dood te gaan… Je maakt oogcontact met je publiek en je voelt de zenuwen door je hele lijf gieren…. Ondertussen maak je je zorgen of je eigenlijk nog wel weet wat je precies wilde gaan zeggen en zodra je je mond open doet herken je eigenlijk je eigen stem niet meer….. Je hebt het gevoel dat je stikt in je eigen angst… Alsof je poedelnaakt staat voor het publiek…. Je kan wel vloeken en het liefst zou je weg willen rennen… Hier zat je dus juist niet op te wachten…
Herkenbaar? Ruim driekwart van de sprekers heeft er in meer of mindere mate last van.

Spreekangst | Podiumangst

Angst is iets dat je juist niet kan gebruiken wanneer je spreekt voor publiek maar vanuit een oerinstinct ervaart je lichaam dit wel en reageert er vervolgens op.

Amygdala

Angst is gelokaliseerd in de Amygdala; een amandelnootvormig gebiedje in onze hersenen waar sinds de prehistorie onze “grote rode alarmknop” zit die aanslaat bij dreigend gevaar. Wanneer we een spannende situatie tegemoet treden als spreken in het openbaar en er dus “gevaar dreigt”, reageert de Amygdala direct met als doel ons lichaam klaar te maken voor een vecht- of vluchtreactie. Dit zijn negatieve ervaringen voor jou als spreker.

Bevriezen

Staande voor het publiek is het niet wenselijk dat je wegvlucht of gaat vechten (actieve reactie). Als vechten of vluchten lichamelijk niet kan reageert de Amygdala met een bevriesreactie (passieve reactie) als vorm van bescherming van jezelf. En dat is precies wat je als spreker ervaart. Je hebt het gevoel geen kant op te kunnen en half dood te gaan. Dit uit zich onder andere in het je klein willen maken, je blik naar beneden richten, in het heel schichtig van de een naar de ander kijken en in je adem en stem maar niet onder controle krijgen. En dat is nou precies wat je niet wilde uitstralen.

Tegenovergestelde

Hoe kan je staande voor je publiek zo omgaan met je lichamelijke reacties dat je als het ware de Amygdala voor de gek houdt en je je weer jezelf voelt worden en dus de controle terug krijgt over jouw spreeksituatie?

Doe bewust precies het tegenovergestelde!

Vlak van te voren:

  • Ga van te voren naar het toilet en strek je zelf even flink uit met je handen zo ver mogelijk gestrekt boven je hoofd. Herhaal dit een paar keer
  • Maak je zelf groot terwijl je staat te wachten tot je het podium op mag
  • Adem rustig vanuit je buik met je middenrifademing

Moment supreme:

  • Je voeten wiebelen (als voorbereiding om te kunnen vluchten)
    Tip: Maak je zelf groot. Sta bewust voor je publiek. Sta rechtop op 2 benen of wandel heel rustig in wat grotere passen heen en weer terwijl je spreekt.
  • Je handen beven (als voorbereiding om te kunnen vechten)
    Tip: Sla een paar keer stevig met je handen van je af voordat je het podium opstapt. Zo sla je de negatieve energie van je af. Maak ruime gebaren van je af terwijl je spreekt met je handpalmen naar bovengericht.
  • Je kijkt schichtig heen en weer en hebt de neiging je ogen naar beneden te slaan (als voorbereiding om snel te kunnen vluchten of vechten)
    Tip: Kijk naar je publiek alsof je ze een glas wijn inschenkt. Kijk naar individuen. Maak rustig contact. Kijk niet naar “één groot oog” (het publiek) maar kijk rustig van de ene naar de andere. Kies vriendelijke gezichten uit het publiek waar jij iets mee hebt.
  • Je komt niet uit met je adem tijdens het spreken (als voorbereiding op snel weg kunnen sprinten of kunnen vechten hebben je spieren veel zuurstof nodig)
    Tip: maak je natuurlijke spreekpauze’s iets langer dan je normaal zou doen en benut ze om even op adem te komen. Ook hier geldt: adem rustig vanuit je buik en spreek met je middenrifademing. Neem de tijd!

Resultaat

Door bewust bovenstaande “Tricks” toe te passen krijgt de Amygdala na een tijdje het signaal “de kust is veilig” met als resultaat dat je je ontspant, je jezelf weer voelt en de controle weer terug krijgt over jouw spreeksituatie. Je adempatroon wordt rustiger en je stem klinkt weer als die van jezelf. Je komt ontspannen en zelfverzekerd over, als iemand die precies weet waar hij het over heeft. En dat is precies wat je wilt!

Heb je wat langer de tijd om je voor te bereiden op je spreekmoment? Ga dan op zoek via You tube naar voorbeelden van sprekers die jou aanspreken. Doe ze veelvuldig hardop na (in de auto, onder de douche) in manier van spreken en krijg ook zo grip op je zenuwen.

En vergeet niet: een beetje zenuwen heb je altijd nodig om goed te kunnen pitchen. De kunst is om er zo mee om te gaan dat je je publiek pakt met je stem.
Een overtuigende manier van spreken is immers “the key to succes!”

Daar sta je dan…. inhoudelijk goed voorbereid, picobello gekleed en alles tot in de puntjes verzorgd… en het loopt!

Anneke Brouwer Public Speaking Coach | Executive Voice Expert | TedxInsead Coach
Praktijk voor Stemtraining en Sprekerscoaching van Executives
info@annekebrouwer.nl
06-10721812
www.annekebrouwer.nl